ANDORRA, FISCALITAT, PLUS SERVEIS I FAMILIA, PLUS SERVEIS I FAMILIA

Les consultores a Andorra doblen la xifra d'expedients d'espanyols, francesos i llatinoamericans per a la Fiscalitat i el virus

Consultores Andorra 1

Les reformes fiscals i administratives aplicades a Andorra des de 2012 han estat una atractiu per a la inversió estrangera i han despertat l'interès d'empreses, pimes i professionals per triar el Principat per als seus nous negocis.

La pandèmia i el postconfinamiento han augmentat aquesta tendència per l'atractiu de pagar menys impostos i, en part, gràcies a la irrupció de l'teletreball, entre professionals i autònoms.

Les gestories i consultores andorranes especialistes en processos d'inversió estrangera avancen que les peticions de residència per compte propi és a dir, permís per a establir una activitat econòmica i una residència al Principat es doblaran el 2020, passant de les habituals 250 sol·licituds per any a més de 400, un 60% més, segons una enquesta realitzada entre 25 despatxos professionals.

En 2019, Andorra va registrar 2.408 sol·licituds entre les residències per compte propi i les vinculades a un permís de treball per compte d'altri.

La majoria de les sol·licituds provenen d'Espanya, un 68%, i França, un 17%. Són tècnics especialitzats en informàtica, tecnologia, l'àmbit digital (e-commerce, Youtube, programadors de sistemes o programaris) ... que ja treballen a distància i amb uns ingressos superiors a 200.000 euros bruts anuals i als que preocupa la qualitat de vida, però també la fiscalitat i busquen una alternativa per viure. La capital Andorra la Vella, la Massana o Ordino són els principals emplaçaments elegits.

La pandèmia de l'coronavirus, el seu impacte econòmic i la incertesa sobre possibles canvis en política fiscal a Espanya, ha estat el detonant de molts professionals per als quals la permanent inseguretat jurídica és una amenaça. Els seus temors van augmentar en ple confinament quan Unides Podem llançar al maig una proposta per crear un impost a grans fortunes amb l'objectiu de pal·liar les desigualtats generades per la crisi econòmica de l'coronavirus, va plantejar la taxa digital i bancària i va reprendre la seva proposta de l'expropiació en sectors com el bancari, elèctric o agrícola.

Justament, Mueller explica que després d'una aturada entre març i mitjans d'abril, les peticions per residir a Andorra s'han disparat «sobretot per part de persones que tenen el seu habitatge en llocs pròxims, com Catalunya o el sud de França, però també de Espanya o la resta de l'estat francès ».

La diferència amb la xifra d'expedients d'altres anys és que «ara no només trien el país per constituir una societat sinó que volen viure al Principat», afegeix. «La fiscalitat espanyola és un càstig per professionals ben retribuïts», defensa aquest consultor, «especialment en territoris com Catalunya amb taxes de gairebé el 50% o quan Hisenda interpreta que la constitució d'una societat limitada correspon a un soci únic i obliga a tributar també per IRPF ».

Mentrestant, amb un impost sobre la renda de el 10% com a màxim, Andorra ofereix múltiples avantatges, cobertura de seguretat social i atenció mèdica competitius, i un cost acceptable en despeses d'habitatge, aliments i serveis públics.

En el que va d'any, al Principat també ha repuntat la demanda de llatinoamericans que tenen un vincle amb Espanya i que amb la situació actual valoren establir-se fora, en aquest cas més per la qualitat de vida i per no estar restringida la mobilitat internacional pel coronavirus, que per la fiscalitat. Així mateix, Mueller indica que les autoritats andorranes volen a atreure nous professionals per compte propi, «ja que és recurrent que alguns treballadors per compte d'altri abandonin el país en moments de dificultat econòmica per tornar als seus països d'origen (Espanya o Portugal)».

tràmit legal

A nivell legal, la residència activa per compte propi a Andorra està vinculada a la creació d'una societat, per això, el primer pas dels nous residents és crear una societat per donar-se d'alta en una activitat per a posteriorment demanar la residència per compte pròpia. Aquest permís és vàlid durant un any i després cal validar-per períodes de dos anys fins a arribar a 10 anys. És un procés llarg, perquè la petició va acompanyada de l'acompliment d'una sèrie de requisits (com la presentació de l'certificat sobre antecedents penals).

Per demanar la residència per compte propi a Andorra l'interessat hauria de tenir almenys 21% de les accions de la societat, ser un dels administradors i treballar a compte propi, és a dir, com a autònom societari cotitzant a la seguretat social. Des de maig de 2018, el govern requereix una fiança no remunerada de 15.000 euros.

Article de "El Economista"