Fitch Ratings millora l'avaluació d' Andorra i la situa amb una A

Fitch Ratings Mejora La Evaluacion De Andorra

Millora de les finances públiques: una nova realitat

Aquest estat, com la resta dels països del món, ha patit una important crisi, derivada de les conseqüències de la que ja, ens sembla, llunyana pandèmia de COVID19.

Els números no eren gaire favorables, però una sèrie de decisions estatals han aconseguit contenir l'impacte i dissenyar un pla d'oportunitats.

S'ha aconseguit mantenir el dèficit de les administracions públiques en un 1,1%, que és un resultat molt millor del previst, del 3,5% en negatiu.

Com t'avançàvem a la introducció, la gran responsable d'aquesta realitat és la nova taxaturística, que ha contribuït a augmentar els ingressos de manera sostenible. Sobretot ara a l'època d'hivern on s'espera una gran afluència de persones enamorades de l'esquí.

Com a resultat, l'agència preveu ara un superàvit de les administracions públiques a partir del 2023.

Aquestes millores són testimoni de la voluntat de l’agència d’adoptar un enfocament flexible de les previsions i de tenir en compte la complexa interacció entre l’activitat econòmica i les finances públiques.

 

Reducció del nivell de deute: molt millor del que s'esperava

Per entendre aquesta situació, el primer és entendre el context.

L'any 2021, la relació entre el deute públic i el PIB no va variar gaire respecte als anys anteriors.

Es va situar en el 46,2% (davant del 35,4% dels anys anteriors) i s'espera que se situï en el 35,1% el 2024, segons Fitch Ratings.

Tot i això, el més important no és la xifra absoluta, sinó la tendència contrària a la resta dels països d'Europa i la velocitat en què es redueix aquesta quantitat.

S'espera que la reducció de l'endeutament sigui més gran a Andorra que a la resta dels països europeus, gràcies a una recuperació econòmica més ràpida i a la caiguda dels dipòsits del govern.

Una realitat que s'aprofitarà per prendre mesures que millorin el sector privat generant un ecosistema de creació d'ocupació i inversió adequat per trobar oportunitats.

 

Reserves internacionals: una posició de poder en el futur dels estats

La política internacional jugarà un paper clau en la configuració amb el futur de la relació d'Andorra amb la UE.

«Aquest país és tant petit i depèn tant econòmicament de la UE que el seu futur vindrà determinat pel que passi a Brussel·les», assenyala Fitch.

El resultat més probable és que les negociacions d'adhesió del país s'estanquin indefinidament.

Mentrestant, el país haurà de trobar el seu propi camí, basant-se en la sòlida democràcia, la «constitució model» i la pròspera indústria turística.

Pel que fa a la resolució de la qüestió pendent de la independència, d'acord amb les normes de supranacionalitat de la UE, Fitch no veu aquest assumpte com a insoluble, assenyalant que alguns altres petits estats europeus, com Finlàndia i Irlanda, han negociat condicions molt més dures i han aconseguit mantenir la plena pertinença a la UE.

«Andorra ha de ser forta  per negociar un camí diferent del d’altres membres de la UE», afirma Fitch.

 

La situació geopolítica del país: quin és l’impacte de la Guerra d’Ucraïna i Rússia?

Segons les estimacions de l’agència, de moment, l’impacte econòmic de la crisi ucraïnesa a Andorra no ha estat dramàtic.

La inflació podria arribar fins al 5%, mentre que a la zona euro s’estima en el 6,5%.

Això és degut al contracte energètic a llarg termini del país, que limita les pujades de preus.

El govern andorrà ha posat en marxa una llei per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans i així frenar la inflació, i que només ha suposat una despesa del 0,3% del PIB.

D'altra banda, també estimen que el preu del servei del deute públic es mantindrà estable, encara que augmentarà el cost dels préstecs.

A mesura que la situació es calmi gradualment i s'estabilitzi la situació econòmica i política a Ucraïna, l'impacte econòmic de la crisi ucraïnesa tindrà una imatge més clara.

Mentrestant, Andorra ha demostrat ser un intermediari capaç i resistent davant de les turbulències, i fins ara ha assumit bé el desafiament.

 

Conclusions i futures qualificacions: què podem esperar del futur?

En la seva avaluació, Fitch Ratings assenyala que la resistència econòmica d'Andorra depèn en gran mesura de la capacitat del país per assolir l'estabilitat econòmica i fiscal.

Pel que fa als consells que ofereixen per millorar, Fitch Ratings suggereix que el país s'hauria de centrar a desenvolupar un conjunt més divers de sectors econòmics per diversificar l'economia del país i reduir-ne la dependència de la indústria turística.

També destaquen la necessitat de reformes estructurals per millorar el sector empresarial i fer-lo més competitiu a l'economia internacional.

Finalment, recomanen una integració més gran amb la Unió Europea com a mitjà de reforçar encara més els llaços de l'estat amb la resta del continent.

El missatge general que Fitch Ratings espera que s'extregui d’aquest informe és que és imperatiu que Andorra adopti mesures per millorar la seva situació econòmica general per garantir el fet de superar els reptes futurs i continuar prosperant com a nació independent.