Agilitzar els tràmits per crear una empresa a Andorra

Tramites Andorra 1

Quins són els requisits per crear una empresa i mantenir-la al Principat d'Andorra?

Si t'estàs plantejant aquesta situació, aleshores has de tenir en compte que s'han de complir una sèrie de requisits :

 • Criteris  econòmics
 • Domicili social a Andorra
 • Administrador o empleat resident.
 • Declaracions fiscals trimestrals i anuals
 • Pagar taxes municipals (800€ a l'any aprox.)
 • Activitat real amb operacions i transaccions reals
 • Mínim un empleat físic a l'oficina 
 • Gestionar operacions i decisions des d'Andorra
 • Local comercial: despatx, habitatge, oficines, etc. (des de 400€ al mes aprox.)

Si et planteges tenir negocis internacionals, també has de tenir en compte els següents factors :

 • Oficina física i registrada (no només adreça postal)
 • Reunions administratives dins del Principat
 • Principal compte bancari actiu a Andorra
 • Gestió de comptabilitat i comptes al país
 • Despeses habituals de funcionament a Andorra

 

8 Tràmits per crear una empresa a Andorra

El procés per constituir una societat a Andorra consta de vuit passos diferents :

 1. Sol·licitud de denominació social. Sol·licitarem al Govern d´Andorra el nom que tindrà la societat a constituir, i l'autorització d´inversió estrangera.
 2. Sol·licitud d’inversió estrangera. Es sol·licita al govern andorrà quan es té una participació superior al 10% del capital social.
 3. Un compte bancari i capital social. Es tracta d'obrir un compte bancari d'empresa en constitució després del compliance i el KYC i dipositar-hi el capital social.
 4. Escriptura pública i la signatura davant notari. Redacció de l'escriptura pública, els estatuts de l'empresa i el procés de constitució davant notari.
 5. Inscripció al Registre de Societats. El notari disposa de 20 dies per inscriure l'empresa després de la signatura i  constitució, al registre mercantil andorrà.
 6. Dipòsit a l'AFA. Dipositem 15.000€ de fiança a l'organització corresponent i obtenim el permís de residència per compte propi.
 7. NRT i Registre de Comerç i Indústria. Presentem la sol·licitud de comerç per poder exercir l'activitat comercial i obtenim el NRT.
 8. Inscripció a la CASS i altres tràmits. Finalment donem d'alta l'empresa (i integrants) a la seguretat social andorrana i realitzem tràmits específics de cada societat.

Tot i això, en les properes setmanes es presentarà una proposta per simplificar aquests tràmits i escurçar els terminis de la creació d'empreses i inversió estrangera.

 

La possible simplificació dels tràmits per crear una empresa 

El Partit Socialdemòcrata (PS) pretén presentar aquesta proposta d’acord amb el Consell General a partir d'una adaptació de la legislació per complir diversos principis i, així, debatre la possibilitat de modernitzar el model actual.

S'ha afirmat en una roda de premsa que el problema no era de procediments concrets, sinó de model de plantejament.

Per això calia un canvi de filosofia important per facilitar les inversions i generar llocs de treball. Ja que, els terminis són massa llargs i els tràmits estan obsolets i fora de mercat.

Segons afirma aquest partit, «s'escapen moltes oportunitats» i  rebem moltes queixes pel que fa al temps de gestió.

Entre altres problemes, es fa esment de la impossibilitat de realitzar els tràmits en un altre idioma que no sigui el català, per la qual cosa pretenen implementar un model trilingüe en què s'introdueixi, també, l'anglès a més a més del castellà.

La proposta també demana substituir els tràmits en paper, que triguen setmanes, per un procés en línia molt més ràpid.

De moment, això només es mostra com una proposta de futur, però esperem que s'implementi per poder fer aquest tipus de tràmits de manera més àgil i senzilla per a tothom.

Aleshores…

Per què hauries de crear una empresa a Andorra?

Viure al Principat d'Andorra té uns quants avantatges dels que et pots beneficiar si decideixes constituir una empresa aquí.

Si t'estàs preguntant per què ho hauries de fer, tenim una llista de raons que segurament trobis interessants:

 • Baixa tributació. Els impostos totals no solen arribar al 10% de la renda, independentment de la seva tipologia i origen.
 • Cobertura de fibra òptica del 100% i mòbil del 98%. A més d'una habilitació futura de dos aeroports i un heliport.
 • Es troba situada als Pirineus entre França i Espanya i propera a ciutats com Barcelona i Tolosa.
 • Compta amb acords bilaterals amb multitud de països, entre els quals destaquen els 8 convenis de doble imposició (CDI).
 • A més de cotitzacions baixes gràcies a una Seguretat Social competent, fiable i solvent i un dels millors sistemes sanitaris del món.

Ara que ja coneixes alguns dels avantatges que obtindràs a l'hora de crear una empresa ,  parlem de quin tipus d'empreses pots crear aquí?

 

Tipus d'empreses a Andorra

Quan parlem d'aquest tema, podem parlar de moltes classificacions com ara l'empresa familiar andorrana, l'empresa patrimonial, la unipersonal… i un llarg etcètera.

Però ens centrarem en els tipus a nivell jurídic i quines són les seves diferències.

 • La Societat Limitada: és aquella pensada per a petites i mitjanes empreses on es necessita un capital social mínim de 3.000 € per constituir-la.
 • I la Societat Anònima: en aquest cas, ens centrem en les grans plataformes i companyies on es necessita un capital social mínim de 60.000€.

 

I ara què pots fer per tramitar una empresa de manera fàcil?

Si després de llegir  aquest article estàs pensant que és molta feina, no et preocupis.

A PSF pretenem fer-te el camí més senzill i, per això, ens n’encarreguem de tot el que necessitis per crear la teva empresa a Andorra , farem que sigui el més fàcil possible.

Si vols obtenir més informació, escriu-nos i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible per ajudar-te personalment.