ACTUALITAT: El debat sobre les residències passives a Andorra: una decisió amb múltiples conseqüències

En les darreres setmanes, la Llei òmnibus aprovada pel Consell General ha generat un intens debat a Andorra, sumant nous detractors entre els sectors que tradicionalment havien col·laborat amb el Govern en matèria econòmica i financera.
El darrer episodi que ha encès els ànims ha estat l’eliminació, de manera sobtada i sense previ avís, de la possibilitat que els residents passius compleixin amb la inversió mínima obligatòria de 600.000 euros mitjançant instruments financers emesos per entitats bancàries andorranes. És a dir, els bancs queden fora de l’equació.
Aquest canvi, que ha passat desapercebut fins a l’aprovació oficial de la norma, ha sorprès profundament el sistema financer del país, que considera que s’ha trencat el diàleg i la col·laboració que fins ara havien mantingut amb les autoritats. No només pel fons, sinó sobretot per la forma, les entitats lamenten haver quedat al marge d’un flux econòmic que generava centenars de milions d’euros i que servia, alhora, per alimentar l’activitat creditícia i empresarial dins del país.
La nova normativa deixa intactes altres formes d’inversió com les assegurances de vida o els dipòsits a l’Autoritat Financera Andorrana, el que paradoxalment dona protagonisme a un organisme regulador mentre s’exclou a qui ha de ser regulat: els bancs. Aquesta situació ha estat qualificada com a contradictòria i fins i tot injusta, tenint en compte el rol que històricament ha tingut el sistema financer en l’estructura econòmica del país.
Actualment, hi ha vigents 3.656 permisos de residència passiva, i només en els darrers dos anys se n’han atorgat 734, suposant una entrada de més de 440 milions d’euros.
Tot i que les xifres poden variar, es calcula que el volum total generat per aquesta fórmula d’atracció d’inversors podria situar-se al voltant dels 2.000 milions d’euros. Una part molt significativa d’aquesta suma era gestionada pels bancs, fet que impulsava l’activitat interna, afavoria la concessió de crèdits i mantenia estructures de servei especialitzades.
Davant d’aquest nou escenari, s’entreveu un canvi de tendència en el model d’atracció de residents. Alternatives com la creació d’empreses pròpies per obtenir la residència com a autònom guanyen força, així com les inversions immobiliàries, que, tot i les restriccions actuals, semblen beneficiar-se indirectament d’aquesta nova regulació.
La Llei Òmnibus es publicarà al BOPA una vegada sigui signada pels coprínceps, cosa que es preveu que passi abans del 28 de març. La seva entrada en vigor està prevista per al proper 18 d'abril del 2025.
Per a una informació més detallada contacta amb nosaltres a través del formulari o info@psf.ad
L'Equip de Plus Serveis i Família