NFT, l'oportunitat de negoci del 2022

Nft 1

Però… Què és una NFT?

Non Fungible Token, és un certificat digital d'autenticitat mitjançant la tecnologia blockchain, la mateixa que es fa servir a les criptomonedes.

és tan rendible aquest negoci com sembla o és només una bombolla més de la que escapar?

Només perquè et facis una idea, el març de l’any passat la casa de subhastes Christie's va tancar un any històric amb 150 milions de dòlars en vendes de NFT.

El colofó ​​se'l va emportar l'artista Beeple, que va aconseguir els 69 milions de dòlars i es va convertir en la tercera obra d'art més cara venuda per un artista amb vida.

 

Com funcionen els drets de propietat intel·lectual als NFT?

Una de les preocupacions i incògnites més grans que acompanyen el mercat dels NFT al món de l'art és sobre els drets de propietat intel·lectual.

Com que es tracta d'un actiu digital, una representació, cal tenir en compte que adquirir la propietat no és suficient per poder explotar aquest actiu.

És a dir, per poder utilitzar aquesta peça, cal assegurar l'existència d'una llicència d'explotació d'aquests drets.

Encara que això pugui semblar una desavantatge, no hem de deixar de banda el fet que l'aplicació dels NFT al món de l'art pot suposar una oportunitat per lluitar contra la falsificació.

Ja que gràcies a la tecnologia del blockchain, es permet acreditar l'autenticitat de l'obra, cosa que cobra especial rellevància davant de les cases de subhastes, museus o col·leccionistes.

 

Quina cobertura de risc tenen?

Davant d'aquesta nova oportunitat de negoci, la preocupació sobre què passa si som víctimes d'un ciberatac o qualsevol altre problema que pugui posar en risc la nostra inversió, es fa present.

Per això volem tranquil·litzar-te. Al mercat hi ha solucions que cobreixen aquest tipus de potencials riscos.

Però tenen matisos i limitacions que cal tenir en compte:

La cobertura dels actius digitals és sui generis i depèn en certa manera de la tipologia de l'actiu. Per això, les cobertures es limiten a tres categories:

  • Propietat (no propietat intel·lectual).
  • Ciberseguretat i delictes.
  • Danys físics o financers.

Un altre repte a què s'han d'enfrontar les asseguradores és l'elevada volatilitat, el trackrecord gairebé inexistent, la ciberseguretat i la nul·la o escassa regulació en la matèria a nivell jurídic.

 

On es localitza el risc assegurat en un actiu digital?

Davant la incertesa al sector tradicional assegurador, s'estan utilitzant models de cobertura de risc diferents:

  • La cobertura accessòria al servei de custòdia de wallets (com Coincover) on el ventall d'obligacions i responsabilitats del custodi és rellevant, el servei està limitat a la custòdia, i la col·laboració amb el sector és innecessària.
  • I el model que ve de la mà de les DeFi i els smart contracts que es basen en les plataformes peer-to-peer descentralitzades que cobreixen el risc de cadascun dels pools de la plataforma, però no els ciberatacs.

 

És segur invertir a NFT?

Tot i que avui dia trobem incògnites en assegurar els actius digitals, el mercat dels NFT es manté a l’alça

Això vol dir que mentre es moguin xifres tan significatives, serà imprescindible cobrir el risc.

És a dir, més aviat que tard trobarem la solució perfecta per poder assegurar que les nostres inversions en NFT estan fora de perill.

De moment, només ens queda esperar.