Andorra: com funciona el sistema de seguretat social?

Sanidad En Andorra

Andorra: com funciona el sistema de seguretat social?

El Principat compta amb un sistema simplificat i centralitzat que resulta molt eficient i envejable en englobar tres aspectes de vital importància: la salut, la sanitat i la seguretat social.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) és l'únic organisme que regula tots els dispositius socials i la cobertura mèdica del país.

I si té una eficàcia impecable és gràcies als seus tres principis fonamentals:

  • La coresponsabilitat, ja que els ciutadans paguen directament una part dels tractaments.
  • La solidaritat amb les persones que no poden fer front al copagament, ja que no queden excloses del sistema.
  • I la lliure elecció de metge. Els andorrans poden triar quin metge els tractarà.

A més, compta amb més subvenció de tractaments dentals que als països veïns.

 

Per què funciona tan bé el sistema sanitari d'Andorra?

Això s'aconsegueix gràcies a l'elevada renda per càpita, la poca massificació del país i la gran participació de treballadors que cotitzen a la seguretat social.

O, el que és el mateix, gràcies al bon sistema de l'economia andorrana.

Però no és tot or el que llueix, perquè davant la poca quantitat d'habitants del país, hi ha especialitats a la sanitat a les què no es té accés propi.

La solució? La CASS té convenis amb els serveis de la seguretat social tant d'Espanya com de França.

 

Quant costa la sanitat a Andorra?

A Andorra la sanitat funciona per copagament.

Això vol dir que la cobertura sanitària cobreix una part del cost total, però no tots els costos.

Les despeses mèdiques que cobreix la CASS es divideixen en quatre, que depenen del servei mèdic i de l’import subvencionat.

Mira.

  • Els pacients que van als ambulatoris o centres de salut per a consultes o visites d'especialistes, la CASS cobreix, com a mínim, el 75% del cost.
  • Si t'hospitalitzen, la cobertura sanitària cobreix el 90% de les despeses i permet a més a més el pagament només del percentatge no cobert per la CASS.
  • Quan s'origina un accident laboral, una malaltia professional o un part, la cobertura és del 100%.
  • I, finalment, si les despeses de salut a Andorra s'efectuen davant de serveis no afiliats a la seguretat social andorrana, els reemborsaments poden ser fins al 33% del total.

Tot i això, en el cas que hi hagi persones que necessitin tractaments i demostrin que no poden fer front al deute, la CASS finança el 100% del tractament.

Com aconseguir cobertura sanitària a Andorra

Al ser resident d'Andorra, pots obtenir cobertura sanitària en unir-te a la Caixa de Seguretat Social Andorrana.

Aquesta afiliació a la CASS és obligatòria per a totes les persones assalariades que exerceixen una activitat professional i hi ha dues maneres d'estar cobert per la seguretat social:

  • Amb una ocupació efectiva, per compte propi o per compte aliè.
  • O sent aturat.

Aquests darrers poden afiliar-se a la CASS pagant una contribució de 200 a 400 euros al mes.

 

Necessites tenir una assegurança privada a Andorra?

A Andorra no cal comptar amb una assegurança privada de salut, però sí que ésrecomanable ja que et permet ampliar l'assegurança social andorrana.

Perquè et facis una idea, s'estima que el 25% de la població té una assegurança de salut privada pels beneficis que comporta.

Com es distribueix el sistema sanitari a Andorra

Si tenim com a referència la mida del país, la xarxa sanitària d'Andorra és força gran.

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, a la capital, compta amb 200 llits, a més de comptar amb 10 centres sanitaris que brinden nivells d'atenció molt elevats.

A més, el Principat té una de les taxes de farmàcies per habitant més grans del món, ja que hi ha més de 50 farmàcies que proporcionen medicaments prescrits i no receptats i suplements de salut.

 

Estàs pensant en traslladar-te a Andorra?

El sistema sanitari del país, sens dubte, és una de les qüestions que més preocupen aquells empresaris que s'estan plantejant traslladar els seus negocis a Andorra.

Esperem que en aquest article haguem resolt els teus dubtes i et recordem que si estàs interessat a portar la teva empresa al Principat per aconseguir aquesta i molts altres avantatges per millorar el teu estil de vida, a PSF t'ajudem amb tot el procés.

Pots escriure'ns a info@psf.ad per preguntar qualsevol dubte o qüestió que tinguis sobre aquesta possibilitat i nosaltres et respondrem en el menor temps possible.

 

Estàs llest per fer el pas a un futur millor?