Sistema Sanitari Andorra

El sistema sanitari d’Andorra encapçala tot rànquing de qualitat que s’elabora mundialment des de fa més de 25 anys.

Una més de les preocupacions que ronden el cap de qui canvia de país el sistema sanitari. Com funciona? Serà més car o més barat? En quines condicions i quines opcions estan disponibles?

Intentarem com sempre donar tota la informació més important: com funciona, com està organitzat, de quins serveis es disposa.

Funcionament del sistema sanitari

El sistema sanitari d’Andorra, anomenat Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), es basa en el copagament. La qual cosa dóna llibertat al pacient per triar el professional mèdic que desitgi. També compta amb més subvenció de tractaments dentals que els països veïns.

La poca massificació de país, una elevada renda per càpita i la gran participació de treballadors que cotitzen a la seguretat social, fan de la CASS un sistema molt eficient i un dels principals atractius de viure a Andorra. No obstant això, degut a la quantitat reduïda d’habitants d’Andorra, existeixen especialitats a les quals no hi ha accés al propi país. Per aquest motiu, la CASS té establerts convenis amb els serveis de seguretat social d’Espanya i França.

Com funciona el copagament si vols residir a Andorra?

El sistema sanitari d’Andorra retorna un percentatge de la despesa derivada del tractament prèviament establert:

  • La CASS retorna el 75% de les despeses derivades de consultes a especialistes o medicaments.
  • El percentatge de devolució augmenta a 90% quan les despeses corresponen a ingressos hospitalaris o cirurgies.

La CASS també s’ocupa de finançar el 100% del tractament a aquelles persones que demostrin que no poden fer front al deute, com a persones sense recursos o en situació d’exclusió social.

Inicialment, totes les despeses són abonades pel pacient al 100%. Passades unes hores o uns dies, el sistema sanitari d’Andorra s’ocupa de la devolució del percentatge finançat pel copagament. També hi ha assegurances privades que es poden contractar perquè cobreixin el percentatge restant que correspon a l’usuari.

El metge referent

El metge referent nova iniciativa per millorar l'accés i la coordinació de l'atenció mèdica.
El metge referent nova iniciativa per millorar l’accés i la coordinació de l’atenció mèdica.

Recentment s’ha posat en marxa una nova iniciativa per millorar l’accés i la coordinació de l’atenció mèdica. L’usuari actualment pot triar un metge de capçalera o pediatre com a Metge Referent. 

Aquest, ofereix una atenció sanitària més personalitzada, i fa el seguiment de l’estat de salut al llarg del temps. Fa de guia pel sistema de salut i es coordina amb els diferents professionals sanitaris que tracten el pacient. A més, en aquest cas, no cal abonar el valor total de la consulta. Només es paga la part que correspon a l’usuari, és a dir, el 25% de la tarifa establerta.

L’Hospital i els Centres de Salut

La xarxa sanitària a Andorra es compon de:

  • Un hospital principal de l’estat amb 200 llits (Hospital Nostra Senyora de Meritxell).
  • Diversos Centres d’Atenció Primària (CAP), distribuïts per totes les parròquies de país que presten diferents serveis: atenció preventiva, immunitzacions, primers auxilis, cura prenatal i infantil, planificació familiar i assessorament general.

Si li interessa venir a Europa, el Principat d’Andorra li ofereix unes condicions immillorables. En una ubicació geogràfica única, on conviuen l’aire pur, les aigües termals, els llacs i les muntanyes.


Plus Serveis i Família tenim experiència en ajudar als estrangers a establir-se al Principat. Ja sigui una persona amb projecció pública que desitgi passejar amb tranquil·litat, un petit empresari a la recerca d’una major rendibilitat o un ciutadà extracomunitari amb la intenció d’entrar al nostre continent, tenim la solució adequada per a cadascú.

Som el Plus que necessites, tenim els Serveis que necessites, et rebem com Família.


Fonts de les imatges:

Foto de Personas creado por freepik – www.freepik.es

Foto de Corazón creado por freepik – www.freepik.es

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *