sistema educativo sistema educatiu

Expliquem amb detall l’estructura educativa que fa d’Andorra un país singular

Si està pensant en canviar de país amb la seva família, aquesta és una qüestió important. ¿On estudiaran els meus fills? En quin idioma? Quines possibilitats i oportunitats tindran?

Podem dir que l’oferta escolar a Andorra és variada i molt completa. Però per entendre el sistema educatiu és necessari conèixer una miqueta la seva història. Explicarem totes les opcions que hi ha i diverses informacions d’interès a tenir en compte.

Els diferents sistemes educatius que existeixen a Andorra

La coexistència de sistemes educatius diferents, ha anat adquirint en els últims decennis una complexitat notable.

Andorra es troba als Pirineus, entre França i Espanya. En la seva història, ens remuntem a segle XIII on va començar a ser un co-principat entre els països veïns. Actualment, és un coprincipat parlamentari, i per aquest motiu podem trobar tres sistemes educatius al país: andorrà, francès i espanyol.

La història i evolució del sistema educatiu a Andorra

Un petit anàlisi històric explica els trets essencials d’aquest sistema educatiu. En 1882 s’instauren les primeres escoles congregacionals en algunes poblacions. El 1900 s’obren les primeres escoles franceses i 30 anys més tard, les primeres escoles espanyoles. Fins 1968 es van obrir també, els tres principals col·legis congregacionals (sistema espanyol) que encara avui hi ha al país: Sagrada Família, Sant Ermengol i Mare Janer.

El 1972, es detecta la necessitat de preservar la identitat i les peculiaritats del país en la seva educació. Així que, es posa en marxa un programa de Formació Andorrana en els sistemes educatius forans. Mitjançant l’ensenyament de la llengua catalana i de la història, la geografia i les institucions d’Andorra. Deu anys més tard el govern va crear finalment el seu propi sistema educatiu, l’Escola Andorrana. 

A partir d’aquí l’oferta s’ha anat complementant amb:

  • formació professional,
  • educació especial,
  • formació per a persones adultes i 
  • estudis superiors.

L’oferta escolar actualment

Podem dir que l’oferta escolar és àmplia i es pot triar el centre escolar entre diverses opcions.

Sistema educatiu Andorra

Es pot cursar tota l’etapa escolar considerada obligatòria en qualsevol dels tres sistemes:

Per a completar l’oferta escolar privada, recentment es va instal·lar el British College of Andorra.

Informacions addicionals:

  • L’escolaritat és obligatòria dels 6 als 16 anys.
  • No obstant això hi ha el cicle denominat Maternal, dels 3 als 6 anys (excepcionalment a Andorra accepten als nens amb 2,5 anys).
  • A excepció dels centres privats, tots els sistemes educatius són gratuïts.
  • Hi ha transport escolar providenciat pel govern de Andorra https://www.educacio.ad/transport-escolar
  • Sent un país de neu, l’esquí és una activitat obligatòria per a tots els alumnes en tots els sistemes educatius https: //www.educacio .ad / esquí escolar

Triar la millor opció educativa per als seus fills pot ser una decisió difícil. I més si s’afegeix un canvi de país. Podem afirmar que les opcions a Andorra són variades i permeten obrir moltes oportunitats, ja que poden optar als estudis universitaris tant a Andorra, com a França i a Espanya.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *