CASS: Noves bases de cotització per als empresaris

Les noves bases de cotització ja estan vigents. 

Estem ja a l’octubre, fa un mes que s’ha posat en marxa el nou règim de cotització. La major diferència d’aquest règim amb relació a l’anterior, són els trams de cotització. Van passar de ser 4 (del 25%, del 50%, el 75% o del 100%) a 7 (25%, 50%, el 62,5%, 75%, 100%, 125%, 137,5%). El càlcul per determinar el tram corresponent es fa tenint en compte dos factors: 

 • en funció dels ingressos, 
 • en funció del sou mitjà del sector.

Pot consultar amb més detall tota la informació aquí: https://www.cass.ad/cotitzacions-del-treballadors-per-compte-propi

I ara com funciona? Ha canviat el procés de declaracions?

Aquest nou règim implica que tots els assegurats hauran de revisar la seva situació per demanar la cotització corresponent. Aquests son els passos a seguir:

 • Durant el mes de gener es pot fer una declaració ordinària en la qual es demana el percentatge que es creu que s’ha de cotitzar.
 • La resta de l’any, es pot fer una única declaració extraordinària, per regularitzar les cotitzacions fins al 31 de juliol. Si es fa passada aquesta data, generarà recàrrecs.
 • Cada mes, del dia 10 al 15, s’efectua el pagament de les cotitzacions mitjançant un càrrec efectuat al compte bancari comunicat a la CASS.
 • Un cop rebudes les dades econòmiques des del Departament de Tributs i Fronteres, la CASS pot modificar l’import de la cotització.
 • Aquesta modificació, tindrà efecte a partir del dia 1 de gener de l’any corrent. Si la cotització havia de ser superior, es generen recàrrecs i interessos pels mesos declarats anteriors a la revisió.

Certificat Electrònic Nacional de Govern. Què és i com funciona?

Per a fer la declaració, s’ha de fer servir el Certificat Electrònic Nacional de Govern. Això permet als treballadors per compte propi gestionar, sense desplaçar-se i de manera immediata, la declaració de la base de cotització. 

El certificat electrònic és una identificació electrònica, que serveix per autenticar i signar documents. Tal com si es signés un document imprès.

El certificat electrònic permet la signatura electrònica de documents: el receptor d’un document signat electrònicament pot tenir la seguretat que és l’original i que no ha estat manipulat, i l’autor de la signatura electrònica no podrà negar l’autoria de la signatura.

Altres punts importants

Expliquem alguns detalls més que creiem convenients de tenir en compte:

 • Els treballadors per compte propi estan obligats a cotitzar des de l’inici fins al cessament de l’activitat econòmica. 
 • Amb relació a les noves societats, l’obligació de cotització es compta transcorreguts 30 dies naturals des de la inscripció en el Registre de Societats.
 • Per a les bases de cotització igual o superiors al 100%: és obligatori cotitzar i per tant, s’ha de fer la corresponent declaració.
 • Per a les bases de cotització inferiors al 100%: són opcionals. La persona interessada pot demanar-ho, sempre que es compleixin els requisits de la renda neta i de la xifra de negoci de l’exercici econòmic anterior.
 • Per a qui ja té una quota reduïda que hagi estat atorgada abans de l’entrada en vigor de la llei, la manté fins a la data de venciment. A partir d’aquest moment hi haurà de fer una nova declaració corresponent a la nova base de cotització.
Plus Serveis i Família

Com veuen, en Plus Serveis i Família hem fet els “deures” i seguim estant pendents d’aquests canvis. Per a qualsevol informació o dubtes no dubteu en contactar-nos.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *